«Μακάρι να ‘μουν σαν εσένα, να τρώω και να μην με νοιάζει! Αλλά βλέπεις, και ο αέρας που αναπνέω πλέον με παχαίνει: άσε που άμα ξεκινήσω δίαιτα δεν κουνιέται καθόλου η ζυγαριά, ούτε ένα κιλό την εβδομάδα! Τι έχω πάθει, καταραμένη είμαι;»
Για πρώτη φορά, ερευνητές από το αμερικανικό National Institute of Health βρήκαν στοιχεία που υποστηρίζουν την κοινή πεποίθηση ότι κάποιοι άνθρωποι χάνουν λιγότερο βάρος, όταν περιορίζεται η ενέργεια (σ.σ. θερμίδες) που προσλαμβάνουν.
Αποταμιεύω ή σπαταλώ;
Οι ερευνητές του Phoenix Epidemiology and Clinical Research Branch (PECRB), τμήμα του NIH’s National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, μελέτησαν 12 γυναίκες και άντρες με παχυσαρκία. Χρησιμοποιώντας ένα ολόκληρο δωμάτιο ως έμμεσο θερμιδομετρητή (ώστε να μετρηθεί η ενεργειακή κατανάλωση από την ανταλλαγή αερίων), λήφθηκαν αρχικές (baseline) μετρήσεις μετά από μια μέρα νηστείας, όπως και μετά από 6 εβδομάδες σε περιορισμό θερμιδικής πρόσληψης κατά 50%.
Αφού προσάρμοσαν τα αποτελέσματα για ηλικία, φύλο, φυλή και αρχικό βάρος, βρέθηκε ότι τα άτομα που έχασαν λιγότερο βάρος σε αυτό το διάστημα των 6 εβδομάδων, εκδήλωσαν τη μεγαλύτερη μείωση μεταβολικού ρυθμού. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρείται ότι έχουν «αποταμιευτικό» μεταβολισμό σε σχέση με τον «πολυδάπανο» όσων έχασαν περισσότερο βάρος.
Δεν χάνω σαν εσένα!
Υποστηρίζεται ότι όταν οι παχύσαρκοι άνθρωποι μειώνουν την ενεργειακή τους πρόσληψη, οι μεταβολικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα ποικίλλουν σημαντικά, με όσους έχουν «αποταμιευτικό» μεταβολισμό να χάνουν το λιγότερο αναλογικά βάρος. Παρότι συμπεριφορικές παράμετροι, όπως η προσαρμογή στη δίαιτα, αποδεικνύονται πολύ σημαντικές, η ατομική φυσιολογία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το κατά πόσο οι μεταβολικές αυτές διαφοροποιήσεις είναι επίκτητες ή εκ γενετής.
Κινητοποίηση
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο για να χάσουν βάρος. Βέβαια, ανεξαρτήτως της ατομικής φυσιολογίας, η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση για σημαντικό χρονικό διάστημα μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική στρατηγική στην απώλεια βάρους.
Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι απαιτείται απόλυτα εξειδικευμένη προσέγγιση για να πετύχουμε ένα υγιές βάρος, ειδικά από τη στιγμή που εκδηλώνονται σημαντικές διαφορές ανά περίπτωση.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com
Journal Reference:
Martin Reinhardt, Marie S. Thearle, Mostafa Ibrahim, Maximilian G. Hohenadel, Clifton Bogardus, Jonathan Krakoff, and Susanne B. Votruba. A Human Thrifty Phenotype Associated With Less Weight Loss During Caloric Restriction. Diabetes, May 2015 DOI: 10.2337/db14-1881