Μία ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας εκτός των άλλων και για την αθλητική απόδοση αλλά και την αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς. Ποια μικροσυστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε περιπτώσεις τραυματισμών;

τραΔιατροφή και αποκατάσταση αθλητικών τραυματισμών

Ασβέστιο και βιταμίνη D: Eκτός από απαραίτητο για την υγεία και την ανάπτυξη των οστών, το ασβέστιο βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Μην ξεχνάτε τη βιταμίνη D – η επάρκειά της είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα, την ανάπτυξη υγιών οστών και τη λειτουργία των σκελετικών μυών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα δύο προαναφερθέντα μικροσυστατικά στις περιπτώσεις καταγμάτων. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο: γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, μανιτάρια, γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη κλπ.

Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά οξυγόνου από τoυς πνεύμονες στους ιστούς και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αναπνευστική λειτουργία. Δεδομένου ότι τα επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν την αντοχή και την αθλητική απόδοση, είναι ένα μικροσυστατικό το οποίο πρέπει να προσέχουν οι αθλητές. Είναι σημαντικό να αξιολογείται σε περιπτώσεις μεγάλης κόπωσης και μειωμένης ενέργειας. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο: Προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, αυγά, φακές, κινόα, ξηροί καρποί και σπόροι και ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Ηλεκτρολύτες: Οι ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για διατήρηση της ενυδάτωσης και την ενέργεια και είναι αυτοί που μπορεί να μειωθούν αρκετά λόγω έντονης εφίδρωσης. Ιδιαίτερη προσοχή στους ηλεκτρολύτες, πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλοι, έντονη κόπωση και μυϊκοί πόνοι. Τρόφιμα πλούσια σε ηλεκτρολύτες: Τα περισσότερα φρούτα & λαχανικά.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ιστών και την αποκατάσταση αλλά και την επούλωση τραυμάτων. Η βιταμίνη C φαίνεται να συμβάλει εκτός των άλλων στη διατήρηση της αθλητικής απόδοσης. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C: Πορτοκάλι, φράουλες, ακτινίδιο, πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτες, σπανάκι κ.ά.
Τελικά, λοιπόν, μία ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή με έμφαση μεταξύ άλλων στα μικροσυστατικά που αναφέρθηκαν φαίνεται να αποτελεί βασική διατροφική θεραπευτική γραμμή στις περιπτώσεις αθλητικών τραυματισμών.

Βιβλιογραφία: Knappenberger, K., P.,”Nutrition for Injury Recovery and Rehabilititation” NATAnews”, (2018)

Φωτεινή Νίκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

MSc Κλινικής Διατροφής

Εξειδίκευση στη Διαχείριση του Στρες