Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει ή διαβάσει τα τελευταία χρόνια ότι τα ω-3 λιπαρά κάνουν καλό στην καρδιά ή στον εγκέφαλο ή ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Έχετε ακουστά όμως τα ω-7 λιπαρά οξέα; είναι άξια λόγου; κάνουν καλό ή κακό στο σώμα μας; Μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να τα κατανοούμε, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πολύ ενδιαφέροντα και πολλά υποσχόμενα.
Ας συστήσουμε λοιπόν τα…..ω-7 λιπαρά οξέα!
Τα ω-7 είναι ένα είδος μονοακόρεστου λίπους που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω των πιθανολογούμενων θετικών επιπτώσεών τους στην υγεία. Το πιο γνωστό ω-7 είναι το παλμιτολεϊκό οξύ, το οποίο απαντάται από μόνο του φυσικά σε μερικά τρόφιμα που δεν ευδοκιμούν στο Ελλαδικό χώρο (π.χ macademia nuts, sea buckthorn). Συνήθως όμως το παλμιτολεϊκό όξύ συνυπάρχει στα κοινά μας τρόφιμα με το παλμιτικό οξύ ( φοινικέλαιο, γαλακτοκομικά, κρεατικά). Το τελευταίο είναι ένα κορεσμένο οξύ που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγέιας (WHO) βρίσκεται στη λίστα με τα πιο επιζήμια για την καρδιά λιπαρά, καθώς παρουσιάζει προφλεγμονώδεις δράσεις. Το ενδιαφέρον λοιπόν για τα ω-7 (παλμιτολεϊκό οξύ) έγκειται στο ότι έχουν τις ακριβώς αντίθετες δράσεις από το επιζήμιο παλμιτικό οξύ. Φαίνεται δηλαδή ότι περιορίζουν τη φλεγμονή, μειώνουν την ισνουλινοαντίσταση και βελτιώνουν την κατάσταση του παγκρέατος. Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι αν η πρόσληψη καθαρού παλμιτολεϊκού οξέως με τη μορφή συμπληρώματος (χωρίς το επιζήμιο παλμιτικό οξύ) δύναται να βελτιώσει την υγεία μας.
Ω-7: Η έρευνα μέχρι στιγμής…..
Τα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα προς το παρόν αφορούν πειράματα σε ζώα (ποντίκια). Στους ανθρώπους από τα λίγα σχετικά στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι τα ω-7 μειώνουν αισθητά τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση, γεγονός που ίσως αποτελέσει ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα μας κατά του Διαβήτη τύπου 2. Ένα ενδιαφέρον εύρημα που μπορεί να σημειωθεί είναι η σχέση που έχουν τα ω-3 με τα ω-7 λιπαρά οξέα. Εργαστηριακά τα ω-7 μπορούν να παρασκευαστούν ως συμπληρώματα από τα υπολείμματα των ω-3 λιπαρών (λιπαρά ψάρια), τα ίδια υπολείμματα από τα οποία μπορεί να παρασκευάσει κανείς βιοκαύσιμα! Αυτό το γεγονός μπορεί να δικαιολογήσει ίσως γιατί η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται να είναι πιο ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα από την απλή λήψη συμπληρωμάτων ω-3. Υπάρχει μήπως μια συνεργιστική δράση μεταξύ ω-3 και ω-7 λιπαρών; …..μένει να αποδειχτεί!
Πηγή: Jennifer Sygo MSc, RD (Cleveland Clinic Canada)
Παύλος Δρογγίτης, MSc (MedSci)
Διαιτολόγος Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Επιστημονικός συνεργάτης δια…της Τροφής