Αν και τα καρδιαγγειακά οφέλη της κατανάλωσης κρασιού έχουν μελετηθεί αρκετά, οι επιδράσεις της μπύρας στην καρδιαγγειακή υγεία αποτελούν ένα νέο πεδίο έρευνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μετα-ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “European Journal of Epidemiology”, η μέτρια κατανάλωση μπύρας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 31%. Στη συγκεκριμένη μελέτη αναλύθηκαν τα δεδομένα 16 διαφορετικών ερευνών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 200.000 άτομα.

 

Όπως συμβαίνει και με το κρασί, έτσι και η μπύρα περιέχει αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετισθεί με πολλαπλά καρδιαγγειακά οφέλη, μεταξύ αυτών η αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, αλλά και με ευεργετικές επιδράσεις στα αιμοπετάλια και το βαθμό φλεγμονής. Μάλιστα, ένα “συν” της μπύρας έναντι του κρασιού, είναι ότι η πρώτη περιέχει περισσότερο νερό, με αποτέλεσμα το φούσκωμα που αισθάνονται πολλοί με την κατανάλωσή της, να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για την υπερκατανάλωσή της.

Σαφέστατα, όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν και άλλες μελέτες, κυρίως κλινικές δοκιμές, που θα επιβεβαιώσουν και θα διευρύνουν περαιτέρω τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όπως και να έχει, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ένα άτομο να αρχίσει την κατανάλωση μπύρας, αισθανόμενο πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κάνει καλό στην καρδιά του. Αυτό που συστήνεται –για όσους έχουν ήδη τη συγκεκριμένη συνήθεια- είναι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως μία μερίδα για τις γυναίκες και έως δύο μερίδες για τους άνδρες καθημερινά) στα πλαίσια ενός γενικότερα υγιεινού τρόπου ζωής

 

Κατερίνα Κυριακού

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

 www.eatwell.gr

 

ΠΗΓΗ:

Costanzo S, Di Castelnuovo A, Donati MB, Iacoviello L, de Gaetano G. Wine, beer or spirit drinking in relation to fatal and non-fatal cardiovascular events: a meta-analysis. Eur J Epidemiol. 2011 Nov 11.