Μπορείτε να ρίξετε το φταίξιμο της εξάρτησής σας από την σοκολάτα σε οτιδήποτε, αλλά σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Appetite, η ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτα δεν αποδίδεται στην περίοδο πριν την εμμηνορρυσία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Λουϊζιάνα διαπίστωσαν ότι οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν έντονη επιθυμία για σοκολάτα τις ημέρες πριν την εμμηνορρυσία, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα.
Επιπλέον, το στάδιο του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας δεν επηρέαζε την επιθυμία για τροφές με πολλά λιπαρά ή την ποσότητα της σοκολάτας που έτρωγαν.
Η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες που είχαν δείξει αυξημένες αναφορές έντονης επιθυμίας για σοκολάτα τις ημέρες πριν την εμμηνορρυσία. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές είχαν συμπεριλάβει γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία, γεγονός που μπορεί να επηρέασε το αποτέλεσμα. Στην έρευνα των ειδικών από τη Λουϊζιάνα πάντως δεν συμμετείχαν γυναίκες με τροφικές διαταραχές.
Οι ερευνητές συγκρότησαν την ομάδα μελέτης από 35 γυναίκες, οι οποίες σε εργαστηριακό περιβάλλον υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση του εμμηνορυσιακού τους κύκλου: στην ύστερη ωχρινική φάση (επτά ημέρες μετά την εμμηνορρυσία) και την ύστερη θυλακοειδή φάση, περίπου στο μέσον του καταμήνιου κύκλου πριν την απελευθέρωση των ωαρίων.
Οι γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη μόνο εφόσον είχαν φυσιολογικό καταμήνιο κύκλο, και αν ανέφεραν επιθυμία για σοκολάτα τουλάχιστον μια φορά το περασμένο εξάμηνο.
Οι ερευνητές μελέτησαν την κατάσταση των γυναικών εντός του εμμηνορρυσιακού κύκλου, μετρώντας τα επίπεδα της ωχρινοποιητικής ορμόνης, η οποία προκαλεί την ωορρηξία.
Οι γυναίκες ερωτήθηκαν για την ακατάσχετη επιθυμία πριν και μετά την θέα ενός μπολ με σοκολάτα. Η παρουσίαση ενός τροφίμου είναι γνωστό ότι αυξάνει την επιθυμία, αλλά η μελέτη δεν εξέτασε κατά πόσο οι αλλαγές στην διάθεση που συνέβαιναν εκτός εργαστηριακού περιβάλλοντος, μπορούσαν να πυροδοτήσουν την έντονη επιθυμία για ένα τρόφιμο.
Πηγή: health.in.gr
www.myhnews.gr