Ένα έξυπνο σνακ στο γραφείο μπορεί να σας αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού. Η αύξηση βάρους κατά την εργασία δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά αν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε σε ένα μικρό δωμάτιο όλη την ημέρα. Ο χώρος εργασίας άλλωστε, προκαλεί συχνά υπερφαγία (π.χ., ομαδικές παραγγελίες από delivery, πάρτι γενεθλίων συναδέλφων κλπ.). Ακολουθούν πέντε εύκολοι τρόποι για να αποφευχθεί η αύξηση βάρους κατά την εργασία.
1. Χρησιμοποιήστε τον ψύκτη του νερού. Πιείτε σε αυτές τις οκτώ (τουλάχιστον) ώρες τα 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Μένοντας ενυδατωμένοι, θα παραμείνετε συγκεντρωμένοι, θα προλάβετε το αίσθημα κόπωσης, και μπορεί να αποτρέψετε ακόμη και το «κυνήγι» γλυκών. Η αίσθηση της δίψας εύκολα παρερμηνεύεται ως πείνα, οπότε έχουμε την τάση να καταναλώνουμε snack, όταν αυτό που το σώμα μας πραγματικά ποθεί είναι νερό. Μην περιμένετε μέχρι να είστε διψασμένοι για να πιείτε νερό.
2. Κάντε μια βόλτα όταν κάνετε διάλειμμα. Επωφεληθείτε από την ώρα του μεσημεριανού και κάντε μια βόλτα με τα πόδια. Να θυμάστε, 10 λεπτά εδώ, 10 λεπτά εκεί και 10 αργότερα στο σπίτι, θα αυξήσετε σημαντικά τη δραστηριότητά σας μέσα στην ημέρα. Θα αναζωογονηθείτε και όταν επιστρέψετε στο γραφείο σας θα είστε πιο αποδοτικοί στη δουλειά σας.
3. Κοιμηθείτε αρκετά. Ο ύπνος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία μπορεί να συνδεθεί με την εναπόθεση επιπλέον κοιλιακού λίπους.
4. Μην γίνετε θύμα των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης. Υπάρχουν ελάχιστες υγιεινές επιλογές σε ένα τυπικό μηχάνημα αυτόματης πώλησης και είναι πολύ δύσκολο να είστε καλοί, όταν έχετε τόσες πολλές δελεαστικές επιλογές. Στοκάρετε λοιπόν στο γραφείο σας έξυπνες σνακ, όπως τα αμύγδαλα, τα Graham crackers, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπαρ δημητριακών, καθώς και φρούτα (αποξηραμένα ή μη), για να γλιτώσετε κάποια… κέρματα και μερικές θερμίδες.
5. Αναγνωρίστε τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Η εργασία σας μπορεί να είναι διασκεδαστική και προκλητική (με έναν καλό τρόπο), αλλά μπορεί επίσης να είναι αγχωτική, συντριπτική και προκλητική (με την κακή έννοια). Μια ιδιαίτερα σκληρή μέρα στη δουλειά, σας δίνει την… δικαιολογία/ αφορμή για συναισθηματικό φαγητό, ακόμη και αν δεν είχατε πρόβλημα με αυτό πριν. Κρατήστε ένα ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων ώστε να παρακολουθείτε τις διατροφικές σας συνήθειες, αλλά και το πως τα συναισθήματά σας επηρεάζουν τις επιλογές σας. Αν τρώτε, ως αποτέλεσμα ορισμένων καταστάσεων ή συναισθημάτων, πρέπει να σχεδιάσετε εναλλακτικές λύσεις για το φαγητό, πριν αυτό ίδιο συμβαίνει και πάλι. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού για να… οχυρωθείτε έναντι της μη διαχειρίσιμης υπερκατανάλωσης φαγητού και γλυκού.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com