Επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής Έλληνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν στα ψάρια, στο κοτόπουλο κ.α.) και η αποφυγή κρέατος, κορεσμένων λιπών και γαλακτοκομικών, συνδέεται με καλύτερη μνήμη και λειτουργία του νου.
Η μελέτη δείχνει τη σημασία γενικότερα της Μεσογειακής διατροφής για την αποφυγή της άνοιας στην τρίτη ηλικία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γεώργιο Τσιβγούλη, επίκουρο καθηγητή νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, ο οποίος είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Neurology”, που εκδίδει η τελευταία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή περίπου 17.500 Αμερικανών και Ευρωπαίων, με μέση ηλικία 64 ετών, και μελέτησαν κατά πόσο οι συνήθειες των ατόμων αυτών ακολουθούσαν την Μεσογειακή διατροφή.
Παράλληλα, οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μια σειρά από τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε μια περίοδο τεσσάρων ετών κατά μέσο όρο. Το 17% των ατόμων είχαν διαβήτη, ενώ το 7% εμφάνισαν διάφορα νοητικά προβλήματα στη διάρκεια της μελέτης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των υγιών ανθρώπων, όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 19% μικρότερη πιθανότητα κατά μέσο όρο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης ή νοητικών επιδόσεων.
Όμως, η Μεσογειακή διατροφή δεν φάνηκε να μειώνει εξίσου τον κίνδυνο στα άτομα με διαβήτη.
«Εφόσον δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τις περισσότερες ασθένειες που επιφέρουν άνοια, η αλλαγή σε δραστηριότητες όπως η διατροφή, που μπορεί να καθυστερήσει τα συμπτώματα της άνοιας, είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Τσιβγούλης.
«Η διατροφή είναι μια σημαντική δραστηριότητα που μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη διατήρηση των νοητικών λειτουργιών μέχρι αργά στη ζωή», πρόσθεσε.
Επεσήμανε όμως ότι η αλλαγή στη διατροφή δεν αρκεί από μόνη της και πρέπει να συνοδεύεται από σωματική άσκηση, αποφυγή της παχυσαρκίας, διακοπή του καπνίσματος και φαρμακευτική θεραπεία για παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
www.ygeiaonline.gr