Μετά από ένα σερί αλλεπάλληλων τραπεζιών και καλεσμάτων, δεν νιώθετε την κοιλιά σας να έχει ήδη μεγαλώσει, να σας στενεύουν τα ρούχα σας και να δυσφορείτε για εκείνη τη μια «τελευταία» υποχρέωση; Και πως το μαζεύουμε, που παράγινε φέτος; Να τρέξουμε καμια …εικοσαριά ώρες στο διάδρομο να τα «κάψουμε»;
Ενώ το αυξημένο βάρος οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων (γονίδια, μεταβολικός ρυθμός, περιβάλλον, κουλτούρα κ.α.), η παχυσαρκία συνίσταται στο απλό πρόβλημα: τρώμε πολύ περισσότερο απ’ όσο καταναλώνουμε, μέσω της άσκησης. Ωστόσο, η (διατροφική) συμπεριφορά και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση παχυσαρκίας. Αφετέρου, εφόσον η γήρανση σχετίζεται με σαρκοπενία (σ.σ. μείωση μυϊκής μάζας) – το να στηριζόμαστε μόνο στη μέτρηση του σωματικού βάρους είναι ανεπαρκές – οπότε μετράμε την περιφέρεια μέσης ως δείκτη σύστασης σώματος, σε γηραιότερους ενήλικες.
Νέα μελέτη από το Harvard School of Public Health συγκρίνει την αερόβια άσκηση με την αντίστοιχη με αντιστάσεις/βάρη, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση του κοιλιακού λίπους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η καθημερινή προπόνηση με αντιστάσεις είναι πιο αποτελεσματική από την αερόβια στην αποτροπή αποθήκευσης σπλαχνικού λίπους. Ωστόσο, η προπόνηση με αντιστάσεις συνδυαζόμενη με αερόβια άσκηση φαίνεται πως είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.
Οι ερευνητές μελέτησαν 10.500 υγιείς άντρες στις ΗΠΑ, ηλικίας άνω των 40 ετών, ως μέρος της Health Professionals Follow-up Study μεταξύ 1996-2008. Μετά από εκτίμηση της φυσικής δραστηριότητας, της περιφέρειας μέσης και του σωματικού βάρους, οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στην περίοδο των 12 ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άντρες που αύξησαν το χρόνο προπόνησης με βάρη κατά 20 λεπτά την ημέρα, είχαν μικρότερη περιφέρεια μέσης στη διάρκεια των 12 ετών (-0,67cm), σε σύγκριση με όσους έκαναν αερόβια άσκηση 20 λεπτών την ημέρα (-0,33cm) ή με όσους ανέβαιναν σκάλες ή έκαναν δουλειές στον κήπο (-0,16cm). Επιπλέον, όσοι δεν αύξησαν τη φυσική τους δραστηριότητα, αύξησαν την περιφέρεια μέσης τους.
Παρότι η αερόβια άσκηση σχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους – σε σχέση με την προπόνηση με αντιστάσεις – η περιφέρεια μέσης θεωρείται καλύτερος δείκτης υγείας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές, καθώς μειώνει το κοιλιακό λίπος και διατηρεί ή αυξάνει τη μυϊκή μάζα.
Και αυτό προτείνεται εν τέλει τόσο για την αποκατάσταση της ενδεδειγμένης σύστασης σώματος, όσο και για την αποφυγή μείωσης μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας. Σε αυτό προστίθεται η οδηγία για μείωση της πρόσληψης ενέργειας (θερμίδων), ζάχαρης και κορεσμένου λίπους.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com
Reference
Rania A. Mekary, et al. Weight training, aerobic physical activities, and long-term waist circumference change in men, Obesity 2014; doi: 10.1002/oby.20949, published 19 December 2014, abstract.