Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα
750 γραμ καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά σπιρτόξυλα
3 σκελίδες σκόρδο
½ κουτ του καφέ σκόνη καυτερής πιπεριάς
8 κλαράκια μαϊντανό
8 κλαράκια φρέσκο κόλιανδρο
1 κουτ γλυκού τριμμένο κύμινο
2 κουτ του καφέ ξύδι από άσπρο κρασί
5 κουτ σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
Βήματα
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάλτε τα σπιρτόξυλα του καρότου και τις σκελίδες σκόρδου. Ρίξτε νερό μέχρι να σκεπαστούν και βράστε τα σε μέτρια φωτιά ακριβώς για 10 λεπτά.
Σουρώστε τα και βάλτε τα σε μια σαλατιέρα.
Ψιλοκόφτε το μαϊντανό και το φρέσκο κόλιανδρο και ρίξτε το πάνω στα καρότα. Ανακατεύτε καλά .
Πασπαλίστε με τη σκόνη καυτερής πιπεριάς και το κύμινο αλατίστε ελαφρά και περιχύστε με το ξύδι και το ελαιόλαδο.
Τη σερβίρετε χλιαρή αφού ανακατέψετε καλά.
Σημείωση. Εάν θέλετε να τη κάνετε τη σαλάτα σας ακόμα πιο προχωρημένη αντικαταστήστε το ξύδι με ίδια ποσότητα από χυμό πορτοκαλιού. Ο συνδυασμός καρότου πορτοκαλιού είναι ένας από τους πιο κλασικούς της κουζίνας του Μαρόκου.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ανά μερίδα
Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 230
Πρωτεΐνες (g): 2
Υδατάνθρακες (g): 19
Λίπη (g): 17,4, εκ των οποίων μονοακόρεστα
λιπαρά οξέα 12,5g
Φυτικές Ίνες (g): 5,9
Ριβοφλαβίνη (mg): 0,1
Νιασίνη (mg): 1,9
Πυριδοξίνη (mg): 0,3
Φολικό οξύ (μg): 37,2
Βιτ. C (mg): 14
Βιτ. A (μg): 6.866
Βιτ. Ε (mg): 2,4
Ασβέστιο(mg): 72,6
Μαγνήσιο (mg): 23,6
Κάλιο (mg): 627,5
Το σχόλιο δια… της Τροφής
H καυτερή γεύση της πιπεριάς οφείλεται στην καψαϊκίνη, που φαίνεται πως κάνει τον εγκέφαλο να παράγει ενδορφίνες δημιουργώντας ένα αίσθημα ευχαρίστησης μετά την κατανάλωση της. Σύμφωνα με μελέτες, η κόκκινη πιπεριά μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη λίπους και καταστέλλει την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ.