Κόκκινα, τραγανά και ζουμερά, δροσίζουν τον ουρανίσκο μας και γλυκαίνουν τη γεύση μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο λόγος για τα κεράσια, ο τόπος καταγωγής των οποίων λέγεται ότι είναι η Κερασούντα της Μικράς Ασίας. Η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη και επιπλέον υπερτερούν των περισσότερων φρούτων και λαχανικών ως προς την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Είναι ιδανικά για σνακ μεταξύ των γευμάτων και κάνουν υπέροχα γλυκά. Όσο για τις έρευνες που τα αφορούν, αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερες ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό, γεγονός που τα καθιστά έναν πολύτιμο θησαυρό για την υγεία.
Πότε τα βρίσκουμε στην αγορά
Τον Μάιο κυκλοφορούν οι πρώιμες ποικιλίες (Precoce Bernard, Bigarreau Burlat, Larian κ.ά.), που συνήθως είναι λεπτόφλουδα και ευαίσθητα κεράσια (δηλαδή ο καρπός τους σχίζεται εύκολα) εξαιτίας των βροχοπτώσεων που επικρατούν κατά τη συγκομιδή τους. Τον Ιούνιο κυκλοφορούν οι όψιμες ποικιλίες, π.χ. Εδέσσης (Βοδενά), Βόλου, πετροκέρασα Τριπόλεως. Συνήθως είναι τραγανά, βαθυκόκκινα (εκτός από τα πετροκέρασα, που είναι ανοιχτόχρωμα), σκληρόφλουδα, ανθεκτικά και μεγάλα κεράσια.
Δεν είναι φρούτα, είναι… θησαυρός
Αναρωτιέστε γιατί θεωρούνται τόσο ωφέλιμα για την υγεία μας; Επειδή τα κεράσια…
- Περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες οφείλουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και έτσι προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού.
- Είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει φανεί ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Μάλιστα, τα κεράσια είναι πλουσιότερα σε β-καροτένιο συγκριτικά με το καρπούζι, τα ροδάκινα και τις φράουλες.
- Είναι από τα πλουσιότερα φρούτα σε φλαβονοειδή, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
- Αποτελούν πηγή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
- Έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε κάλιο, που συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.
- Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και τη συμβολή της στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.
- Περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μελατονίνης, που έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Και γλυκά και ωφέλιμα
Καταπολεμούν τις φλεγμονές
Σε μελέτη του τμήματος Γεωπονικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ζητήθηκε από 18 άνδρες να τρώνε καθημερινά 280 γρ. κεράσια. Μετά από 28 ημέρες, παρατηρήθηκε μείωση στη συγκέντρωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα τους (που είναι παράγοντας φλεγμονής).
Προστατεύουν τους μυς από τη φθορά
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, ζητήθηκε από 12 εθελοντές να πίνουν 360 ml χυμό κερασιού, 2 φορές την ημέρα, για 8 ημέρες. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε ο βαθμός του πόνου και της μυϊκής βλάβης που παρουσίαζαν κατά την άσκηση, σε σύγκριση με μια ομάδα εθελοντών που έπιναν ένα εικονικό σκεύασμα (placebo), και διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που έπιναν χυμό κερασιού ήταν σημαντικά μικρότερος.
Μειώνουν το ουρικό οξύ
Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Ιατρικής του «Wood Johnson» Medical School, τα κεράσια ανήκουν στα φρούτα που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα.
Δρουν κατά της αρθρίτιδας και των όγκων
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων στις περιπτώσεις αρθρίτιδας, καθώς και των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος.
Βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ προ διετίας. Το πείραμα έγινε σε ποντίκια που έτρωγαν σκόνη κερασιού αναμεμειγμένη με πολύ λιπαρές τροφές. Παρατηρήθηκε ότι τα συγκεκριμένα ποντίκια αύξησαν το βάρος και τον λιπώδη ιστό τους σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν σκόνη κερασιού. Παράλληλα, εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.
Η διατροφική αξία
100 γρ. κεράσια (περίπου 15 κεράσια)
Ενέργεια 63 kcal
Φυτικές ίνες 2,1 γρ.
Σάκχαρα 12,82 γρ.
Βιταμίνη C 7 mg
Kάλιο 222 mg
Πηγή: vita.gr