Η κολοκύθα είναι ένα από τα δώρα της φύσης το φθινόπωρο. Εκτός όμως από ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου αποτελεί και μια σουπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα:
1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχει διάφορες πολυφαινόλες όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη . Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, από πρόωρη γήρανση και από διάφορες μορφές καρκίνου.
2. Περιέχει μέταλλα.
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο , το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυική λειτουργία . Επίσης περιέχει και ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικο και το νευρικό μας σύστημα.
3. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών.
Ένα φλιτζ. πουρέ κολοκύθας μας δίνει περίπου 7γρ φυτικών ινών δηλαδή καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες η οποία είναι 25γρ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του έντερου μας , ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ προστατεύουν από κακοήθεια του γαστρεντερικού μας συστήματος.
4. Είναι πλούσια σε βιταμίνες.
Συγκριμένα περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των οστών και των δοντιών μας . Επίσης η κολοκύθα περιέχει και άλλες βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε , βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.
5.Είναι χαμηλή σε θερμίδες.
Τα 100γρ μαγειρεμένης κολοκύθας μας δίνουν μόλις 20 θερμίδες ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Έτσι μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής μας διατροφής μας χωρίς να ανησυχούμε για τη σιλουέτα μας. Επίσης αποτελεί ιδανική επιλογή για διατροφή απώλεια βάρους καθώς λόγο της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες αυξάνει πιο γρήγορα το επίπεδο κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτασμένοι πιο γρήγορα.
Έτσι μπορούμε να εντάξουμε τη κολοκυθά στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους. Είτε σαν γλυκό είτε σαν φαγητό. Συγκεκριμένα μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρή ή γλυκιά κολοκυθόπιτα, κέικ, κρέμες, κουλουράκια, να τη κάνουμε πουρέ και να προσθέσουμε μέλι , κανέλα και δημητριακά ή να φτιάξουμε σούπα βελουτέ , να τη μαγειρέψουμε στη γάστρα με κρέας ή με λαχανικά στο φούρνο. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τους κολοκυθόσπορους που επίσης αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών.
Μαρία Γ.Σαρικά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών