Η Λακτοφερίνη είναι μια φυσική πρωτεΐνη της οποίας η αποστολή είναι να αφαιρεί τον ελεύθερο σίδηρο από τους ιστούς. Ενεργώντας έτσι απομακρύνει το σίδηρο από τα βακτηρίδια, εμποδίζοντας τα να αναπαραχθούν και το διαθέτει για τις δικές μας λειτουργίες.

Η κατανάλωση γάλακτος εμπλουτισμένου με την πρωτεϊνη λακτοφερίνη μπορεί να μειώσει την ακμή και τα αποτελέσματα της έως και 20 τοις εκατό, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nutrition.

Πρώτερες εργαστηριακές μελέτες προτείνουν ότι η λακτοφερίνη μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Στη μελέτη, 36 ενήλικες με ακμή επιλέχθηκαν τυχαία να πίνουν το γάλα που έχουν υποστεί ζύμωση με 200 mgr λακτοφερίνης (και η ομάδα ελέγχου μη εμπλουτισμένο γαλα) κάθε ημέρα για 12 εβδομάδες.

Κάθε τέσσερις εβδομάδες, οι ερευνητές κατέγραφαν την σοβαρότητα της ακμής των συμμετεχόντων και μετρούσαν τη δερματική βλάβη. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, οι συγγραφείς αξιολογούσαν την ενυδάτωση του δέρματος, το σμήγμα (ελαιώδεις εκκρίσεις), το pH και τα λιπίδια επιφάνειας.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, ο αριθμός των φλεγμονωδών βλαβών, του ολικού αριθμού βλαβών και η σοβαρότητα της ακμής μειώθηκαν σημαντικά κατά 38,6 τοις εκατό, 23,1 τοις εκατό και 20,3 τοις εκατό, αντίστοιχα, στην ομάδα με τη λακτοφερίνη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, η λακτοφερίνη οδήγησε σε πτώση 31,1 τοις εκατό της ποσοτητας του περιεχόμενου σμήγματος σε σύγκριση με το μη εμπλουτισμένο γάλα.

Στην ομάδα ελέγχου, δεν υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις. Και οι δύο ομάδες όμως παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα των λιπιδίων επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο, το ποσό των τριγλυκεριδίων και ελεύθερων λιπαρών οξέων μειώθηκε στην ομάδα της λακτοφερίνης, ενώ μόνο τα ελεύθερα λιπαρά οξέα μειώθηκαν στην ομάδα ελέγχου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση των τριγλυκεριδίων συσχετίστηκε σημαντικά με τις βελτιώσεις στην ακμή.

Η ενυδάτωση του δέρματος και το pH ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες.

Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει αυτά τα πρώιμα συμπεράσματα.

Πολλές θεραπείες έχουν μελετηθεί για την ακμή. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι επωφελής για την ακμή, και ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό μπορεί να συνδέονται με την ακμή. Τα παράγωγα της βιταμίνης Α που καλούνται ρετινοειδή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ακμής. Επίκαιρα ρετινοειδή, όπως τρετινοΐνη (Avita ®, Renova ®, Retina-Α ®, Retin-A Micro ®), είναι διαθέσιμα ασε συνταγογραφήσεις.

 

Προσαρμογή: Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής

Βιβλιογραφία:
Kim J, Ko Y, Park YK, et al. Dietary effect of lactoferrin-enriched fermented milk on skin surface lipid and clinical improvement of acne vulgaris. Nutrition. 2010 Sep;26(9):902-9.