Παρότι χαμηλό σε συγκέντρωση γνωστών αντιοξειδωτικών στοιχείων, οι επιστήμονες του οργανισμού Texas AgriLife Food Research, κατάφεραν να επιδείξουν αντικαρκινικές ιδιότητες σε αυτό. Εξέτασαν πέντε ποικιλίες μάνγκο: Kent, Francine, Ataulfo, Tommy / Atkins και Haden.
Βλέπετε, παρόλο που το εξωτικό αυτό φρούτο είναι γνωστό από την αρχαιότητα και καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό σε πολλά μέρη του κόσμου, ελάχιστα ήταν γνωστά για τις επιδράσεις του στην υγεία. Έτσι ο Εθνικός Συναιτερισμός των Η.Π.Α. για το μάνγκο ανέθεσε την εκπόνηση διαφόρων μελετών σε διάφορους ερευνητές. για να προσδιορίσουν τη διατροφική του αξία.
«Σε σύγκριση με τα αντιοξειδωτικά του βατόμουρου, ή και του ροδιού, δεν είναι καν κοντά» αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος Dr. Susanne Talcott. Όντως, έχει περίπου τέσσερις έως πέντε φορές χαμηλότερη αντιοξειδωτική δραστικότητα από το σταφύλι και όμως το πλησιάζει στην αντικαρκινική ικανότητα!
Το μάγκο παρουσίασε δράση έναντι της λευχαιμίας και μορφών καρκίνου στον πνεύμονα και στον προστάτη, αλλά ακόμα πιο αποτελεσματικό ήταν έναντι των πιο κοινών μορφών καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου. «Βρήκαμε ότι τα καρκινικά κύτταρα επηρεάζονται από τις πολυφαινόλες (φυτοχημικά στοιχεία) του μάνγκο σε αντίθεση με τα κανονικά κύτταρα που δεν επηρεάζονται», αναφέρει η ερευνήτρια.
Αξιολογήθηκαν οι πολυφαινόλες και πιο συγκεκριμένα η γαλλοτανίνη ως βασική «αντικαρκινική ένωση (αρμόδια για την παρεμπόδιση ή την παύση των καρκινικών κυττάρων). Διαπιστώθηκε δε, ότι αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων διακόπηκε. Υποδεικνύεται έτσι ένας πιθανός μηχανισμός για το πώς τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα αποτρέπονται ή σταματούν.
Τέλος, για τα κύτταρα που μπορούν να είναι στα πρόθυρα να αλλοιωθούν ή και να καταστραφούν, οι ουσίες αυτές του μάνγκο δείχνουν να μπορούν να το αποτρέψουν. Σε κάθε περίπτωση, η μελετητές επισημαίνουν πως χρειάζονται και περαιτέρω στοιχεία. Έτσι θα πρέπει να διεξαχθεί μια μικρή κλινική δοκιμή με άτομα που π.χ. έχουν κάποια χρόνια ή μη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα (αυξημένες πιθανότητες καρκινογένεσης στο έντερο) και από εκεί εάν προκύψει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, μια μεγαλύτερη δοκιμή με κλινική πλέον συσχέτιση.