Για να λύσεις το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης φαγητού, δεν αρκεί να… πετάξεις μια μικρή(!) μπριζόλα στο πιάτο και να φαντάζεσαι πως δεν είναι μια, αλλά τρεις. Το φαγητό απαιτεί σεβασμό, φροντίδα στην προετοιμασία και το σερβίρισμα, χρόνο και συγκέντρωση κατά την κατανάλωσή του. Σκέψου μόνο το πώς σερβίρουν οι Ιάπωνες το τσάι…
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychological Science, η «τελετουργική» προετοιμασία για την κατανάλωση φαγητού αλλάζει την αντίληψη της γεύσης. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Minnesota διεξήγαγαν τέσσερα πειράματα για να εξετάσουν τη θεωρία ότι η «τελετουργική» συμπεριφορά πριν το γεύμα ενισχύει την απόλαυση από την κατανάλωση. Δοκιμάστηκαν διάφορα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, η λεμονάδα και τα καρότα.
Ως παράδειγμα τέτοιας πρακτικής παρατίθεται η μαρτυρία μίας από της εθελόντριες, η οποία αναφέρει ότι όταν παράγγελνε espresso, έριχνε κατά τμήματα τη ζάχαρη από το φακελάκι της, δοκιμάζοντας ενδιάμεσα, αν και θα μπορούσε απλά να προσθέσει όλη τη ζάχαρη μονομιάς.
Πρώτα τη μισή
Το πρώτο πείραμα αφορούσε την κατανάλωση σοκολάτας από μια ομάδα εθελοντών, αφού πρώτα είχαν λάβει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα την φάνε. Συγκεκριμένα, τους ζητήθηκε – χωρίς να ξετυλίξουν αρχικά τη συσκευασία – να σπάσουν πρώτα την πλάκα σοκολάτας στη μέση, να ξετυλίξουν τη μισή συσκευασία και να φάνε τη μισή σοκολάτα. Στη συνέχεια να ξετυλίξουν και να φάνε την υπόλοιπη.
Από τη δεύτερη ομάδα ζητήθηκε να χαλαρώσουν για ένα χρονικό διάστημα πρώτα και μετά να καταναλώσουν τη σοκολάτα με όποιο τρόπο οι ίδιοι θέλουν. Φάνηκε ωστόσο, ότι η πρώτη ομάδα απόλαυσε περισσότερο τη σοκολάτα και ήταν πρόθυμη να πληρώσει περισσότερα χρήματα για αυτήν.
Όχι τυχαίες κινήσεις
Το δεύτερο πείραμα επιβεβαίωσε με περισσότερη λεπτομέρεια ότι οι τυχαίες κινήσεις δεν προωθούν την κατανάλωση, σε σχέση με τις «τελετουργικές» κινήσεις. Μόνο η καθορισμένη συμπεριφορά φαίνεται να αλλάζει την αντίληψη της γεύσης, αναφέρουν οι ερευνητές.
Μόνος σου
Στο τρίτο πείραμα, που περιλάμβανε τη μία ομάδα να βλέπει την άλλη να παρασκευάζει λεμονάδα και να την καταναλώνει μετά, φάνηκε ότι θα πρέπει «να… εκτελέσεις εσύ την ιεροτελεστία για να την απολαύσεις, όχι να το κάνει άλλος για σένα». Η δοκιμή αυτή υπέδειξε επίσης ότι όσοι περίμεναν περισσότερο πριν καταναλώσουν την τροφή ανέφεραν βελτιωμένη γεύση, ακόμα και όταν έτρωγαν το πιο «άνοστο» τρόφιμο, όπως τα καρότα.
Εμπειρία
Τέλος, το τέταρτο πείραμα επιβεβαίωσε ότι η προετοιμασία πριν το γεύμα ενισχύει την απόλαυση της κατανάλωσης, λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής στην εμπειρία. Παρότι, η προετοιμασία για το φαγητό μας μπορεί να είναι απλή, μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στην αντίληψη μας για τη γεύση, την εικόνα και την ποσότητα του φαγητού που έχουμε μπροστά μας. Στην κατεύθυνση αυτή, μια έρευνα από το John Hopkins University του Maryland αναφέρει ότι όταν δουλεύουμε σκληρά για το φαγητό μας, το εκτιμάμε περισσότερο και μας φαίνεται ποιο νόστιμο.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com; milesis@diatistrofis.gr
Source
Kathleen D Vohs, Yajin Wang, Francesca Gino, and Michael I. Norton. Rituals enhance consumption. Psychological Science, July 17, 2013