Σουβλάκι; Πίτσα; Μια μεγάλη χορταστική μακαρονάδα; Όχι, όχι, ξέρω, μια κομματάρα παστίτσιο! Ή μήπως να πάρω μουσακά καλύτερα;
Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω φαγητά; Τα χρησιμοποιούμε για να αλλάξουμε διάθεση, να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε ή ακόμα και να κανακέψουμε εαυτόν. Εντάσσονται λοιπόν σε μια κατηγορία που ονομάζουμε «φαγητό προς ανακούφιση» (comfort foods).
Ανάκληση
Ανεξάρτητα από το ποιο από αυτά αναγνωρίζουμε ως οικείο, το πόσο θελκτικό μας μοιάζει το κάθε πιάτο αφορά την (καλή) σχέση μας με το άτομο που μας το ετοίμασε πρώτα, αναφέρει νέα μελέτη από την ερευνητική ομάδα του Buffalo University. Κοινώς, αν θυμίζει… μανούλα είναι πιθανό να το χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε διάθεση!
Τα αποτελέσματα συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των κοινωνικών παραγόντων στις διατροφικές μας προτιμήσεις και συμπεριφορά.
Η απόρριψη και η… μαμά
«Το φαγητό προς ανακούφιση αφορά συχνά τρόφιμα που μας έδιναν οι γονείς (ή κηδεμόνες) μας όταν ήμασταν παιδιά. Όσο έχουμε καλή σχέση με τον άνθρωπο που προετοίμαζε το φαγητό μας, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε αυτά τα τρόφιμα σε στιγμές απόρριψης, απομόνωσης ή άγχους», υποστηρίζουν οι ερευνητές. Εξάλλου, προηγηθείσα έρευνα έδειξε ότι το φαγητό προς ανακούφιση μπορεί όντως να απαλύνει το αίσθημα απόρριψης και απομόνωσης.
Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, συνηγορεί στο λόγο που κάποια φαγητά είναι πιο ελκυστικά όταν είμαστε στεναχωρημένοι. Μάλιστα, φαίνεται ότι αυτή η συμπεριφορά απαντάται ανεξάρτητα από το αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος ή όχι.
Όπως και να’ χει, το συναισθηματικό φαγητό έχει έντονη κοινωνική διάσταση και είναι πιο ελκυστικό σε άτομα που νιώθουν μοναξιά ή απομόνωση. Ωστόσο, προκύπτει από την έρευνα, για πολύ κόσμο το φαγητό αυτό συνιστά όσα έτρωγαν μεγαλώνοντας.
Αποδοχή
Για το λόγο αυτό, όταν δόθηκε κοτόσουπα με noodles στο σύνολο εθελοντών της μελέτης, μόνο όσοι είχαν μια κοινωνική σύνδεση με τη σούπα την όρισαν ως comfort food και ένιωσαν αποδεκτοί όταν την έφαγαν!
Είναι εντυπωσιακό λοιπόν ότι άνθρωποι ψάχνουν την αποδοχή, ακόμα και μέσω του φαγητού. Καθώς η ανάγκη αυτή για ένταξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί κανείς στο να αυτό-διαχειρίζεται την αδυναμία αυτή.
Παρότι λοιπόν το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να μην μας… ραγίσει ποτέ την καρδιά, μπορεί να καταστρέψει όμως τη διατροφή και την υγεία μας.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com
Journal Reference:
Jordan D. Troisi, Shira Gabriel, Jaye L. Derrick, Alyssa Geisler. Threatened belonging and preference for comfort food among the securely attached. Appetite, 2015; 90: 58 DOI: 10.1016/j.appet.2015.02.029