Όπως και σήμερα, από το 1988 και έπειτα κάθε 31η Μαΐου μνημονεύεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, -με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-, με σκοπό να μας υπενθυμίζει τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος Έτσι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη και κύρια αναστρέψιμη αιτία θανάτου με δυνατότητα πρόληψης. Εκτιμάται δε ότι 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές και ότι οι μισοί από τους χρόνιους καπνιστές, δηλαδή περίπου το ένα έκτο του ενήλικου πληθυσμού, θα πεθάνουν από αίτιο που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας στους επτά θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες μη καπνίζοντες Ευρωπαίοι πεθαίνουν λόγω του παθητικού καπνίσματος, ενώ πολλά εκατομμύρια ακόμη πάσχουν από αρρώστιες που επιδεινώνονται με την εισπνοή καπνού. Μάλιστα σύμφωνα με αποτελέσματα που μόλις δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της ημέρας κατά του καπνίσματος για το 2010, οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν θερμά τα αντικαπνιστικά μέτρα, αλλά αρκετοί …καπνίζουν!
Έτσι, ενώ τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους είναι υπέρ της χρήσης εικονογραφημένων μηνυμάτων με προειδοποιήσεις για την υγεία στις συσκευασίες τσιγάρων και καπνού και της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια, σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους εξακολουθεί να καπνίζει, παρά το γεγονός ότι ο καπνός σκοτώνει τους μισούς χρήστες του, μιας και το κάπνισμα αποτελεί τη μοναδική μεγαλύτερη αιτία αποφευκτού θανάτου στην ΕΕ., αφού ευθύνεται για περίπου 650.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
Στην Ελλάδα, Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
Είμαστε «από τους πρώτους» σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:
Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως. Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο. Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
Μορφή επιδημίας παίρνει το κάπνισμα και μεταξύ των γυναικών καθώς τα ποσοστά των καπνιστριών παρουσιάζουν ανοδική τάση σε πολλές χώρες.
Οι γυναίκες αποτελούν το 20% του συνόλου των καπνιστών σε όλο τον κόσμο, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των νεαρών κοριτσιών που ξεκινούν το κάπνισμα.
Για το 2010, η ημέρα απευθύνεται (αφιερώνεται) κυρίως στις γυναίκες. Έτσι ο Π.Ο.Υ. επικεντρώνει την εκστρατεία του στο γυναικείο φύλο ουσιαστικά για να προάγει την πρόληψη και την υγεία των σημερινών γυναικών, αλλά και των γόνων τους και μελλοντικών γενεών.
Παρακάτω θα βρείτε συνδέσεις για το δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών και για τις αντίστοιχες αναφορές του Π.Ο.Υ.:
http://ec.europa.eu/health/archive/ph_information/documents/tobacco_control_el.pdf
http://www.who.int/tobacco/wntd/2010/announcement/en/index.html
http://www.who.int/tobacco/en/