Δεδομένα στην Ελλάδα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Μια ύπουλη ασθένεια, ένα ιδιαίτερο αυτοάνοσο νόσημα που πλέον αφορά και τους Έλληνες, μιας και περίπου 10.000 άνθρωποι πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στην Ελλάδα από τα συνολικά 2.000.000 παγκοσμίως. Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι χρόνιο νόσημα και μέχρι στιγμής αγνώστου αιτιολογίας. Η διάγνωση της δεν είναι απλή και η αντιμετώπισή της ακόμη δυστυχώς όχι ριζική.
Έτσι για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, την επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς και για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους, η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου έχει θεσπιστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ή Πολλαπλή Σκλήρυνση) και εορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009 και μετέπειτα. Το φετινό σύνθημα της είναι “Η ζωή μου με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας”. Το κοινοποιεί η διεθνής ομοσπονδία MSIF για την Παγκόσμια ημέρα 2012 με το μήνυμα : «Η διάγνωση της ΣΚΠ δεν σημαίνει το «τέλος» για όλα τα όνειρα της ζωής».
Ο ρόλος της Διατροφής στη σκλήρυνση κατά πλάκας
Οι ερευνητές εδώ και καιρό έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση θερμίδων, ζωικού λίπους, κρέατος, αλλαντικών και γλυκών με τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΚΠ. Ορισμενες μελέτες μάλιστα έχουν συσχετίσει την ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στο αίμα σιδήρου (σε ελεύθερη μορφή) -όπως π.χ σε έναν αποκλειστικό κρεατοφάγο-, μέσω διαφόρων μηχανισμών με την εμφανιση ΣΚΠ. Επίσης, η έλλειψη ορισμένων βιταμινών όπως D, Β6 και Β12 αποτελεί πιθανό αιτιολογικό παράγοντα.
Διατροφή για πρόληψη και αντιμετώπιση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Για άλλη μια φορά η κλασσική Μεσογειακή Διατροφή δείχνει το δρόμο τόσο για την πρόληψη όσο και για την υποβοήθηση της αντιμετώπισης. Η υψηλή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, η αυξημένη πρόσλήψη φρούτων και χυμών και λιγότερο τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσης ασκούν επιβεβαιωμένη προστατευτική δράση. Παράλληλα η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D (απο την έκθεση στον ήλιο) και οι βιταμίνες που επιδρούν άμεσα στο νευρικό σύστημα (Β1, Β2, Β6) παίζουν θετικό ρόλο. Θα πρέπει να αποφεύονται το κόκκινο κρέας, τα λιπαρά τρόφιμα, το αλκοόλ και κάπνισμα ενώ συστήνεται αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών στοιχείων μέσω της (μεσογειακής) διατροφής: συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο, πράσινο τσάι και κόκκινο κρασί (π.χ προανθοκυανιδίνες, τριτερπένια, μονοακόρεστα λιπαρά, ρισβερατρόλη, λυκοπένιο, βιτ, C, E, όπως και επίσης ασβεστίο, μαγνησίο, ψευδάργυρο, σεληνίο κ.α)
Με δεδομένο ότι η μέχρι στιγμής η νόσος αυτή παραμενει αθεράπευτη, το ρητό “η πρόληψη είναι όσο 1000 θεραπείες” επιβαιβεώνεται πλήρως. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να προστατεύσουν την υγεία τους γενικότερα αλλά και ειδικότερα θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις επιταγές τη παραδοσιακής διατροφής του…τόπου μας.
Δημήτριος Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος