Yλικά για 4 άτομα

½ κιλό πένες

4 αγκινάρες

2 λεμόνια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο

2 κουτ σούπας αλεύρι

3 κουτ σούπας άνηθο

αλάτι, πιπέρι

 Βήματα

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα 6 και τις τρίβουμε με λεμονόκουπες για να μη μαυρίσουν. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό.

Σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο μισό . Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βράζουμε στο μεταξύ τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε.

Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα από τις αγκινάρες και προσθέτουμε λίγο άνηθο ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε αμέσως. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ψιλοτριμμένο τυρί.

Σημείωση. Μπορούμε να σοτάρουμε μαζί με τις αγκινάρες 100 γραμ μπέικον ψιλοκομμένο. Σ’ αυτή τη περίπτωση δεν θα βάλουμε βούτυρο στο τέλος.