Η απώλεια μαλλιών είναι σίγουρα ένας μεγάλος φόβος για τους άνδρες και τις γυναίκες εξίσου, αν γίνεται αντιληπτό ότι πλήττει περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανώνται ετησίως για τα προϊόντα της τριχόπτωσης και τις διαδικασίες αποκατάστασης του τριχωτού της κεφαλής. Έχετε όμως αντιληφθεί ότι η διατροφή και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών σας;

Κληρονομικότητα

Η ανδρικού τύπου αλωπεκία, που αφορά απώλεια μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού, είναι πιθανότατα κληρονομική και δεν μπορεί να προληφθεί. Μπορείτε, ωστόσο, από μεριάς σας, να εξασφαλίσετε ότι η τρίχα και τα θυλάκια τρέφονται σωστά, με σκοπό να βοηθήσετε να αποτραπεί η αποδυνάμωση του σώματος της τρίχας και η αργή αναδόμηση – που προκαλούνται από διατροφικές ελλείψεις.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας (androgenetic alopecia, AGA) με την αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετικές με αυτή διαταραχές, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια. Φιλανδοί ερευνητές συνέκριναν 63χρονους άνδρες με AGA με συνομηλίκους τους που είχαν φυσιολογικά μαλλιά (ομάδα ελέγχου), για αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετικές παραμέτρους. Οι 245 συμμετέχοντες ηλικίας 63 ετών, υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης της κατάστασης των μαλλιών τους με την κλίμακα Hamilton-Norwood, προσδιορισμού των ανθρωπομετρικών τους μέτρων (βάρος, ύψος, σωματικές περιφέρειες), πίεσης του αίματος, γλυκόζης και λιπιδίων ορού.

Από αυτούς, το 58% ανέφεραν εκτεταμένη απώλεια μαλλιών (βαθμού ΙΙΙ-VII). Η υπέρταση και η χρήση των αντιυπερτασικών φαρμάκων είναι κοινές μεταξύ των ανδρών με AGA (61% έναντι 45% και 50% έναντι 26% της ομάδας ελέγχου, αντίστοιχα). Τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη και υπερινσουλιναιμίας (21% έναντι 12% και 61% έναντι 49%) ήταν υψηλότερα μεταξύ των ανδρών με την AGA σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικά μαλλιά. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά σε άλλους παράγοντες. Υποδεικνύεται λοιπόν ότι η AGA είναι κοινή μεταξύ των 63χρονων ανδρών, συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και συναφείς διαταραχές, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Παρά το γεγονός ότι μια μεταγενέστερη μελέτη, το 2009, από Ιρανούς ερευνητές δεν κατόρθωσε να επαναλάβει αυτές τις διαπιστώσεις, δεν βλάπτει να προσέξουμε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας, ακόμα και ως κομμάτι φροντίδας το τριχωτού της κεφαλής.

Τρόφιμα

Δίνοντας έμφαση στα παρακάτω τρόφιμα θα βοηθήσετε στη θρεπτική υποστήριξη του θύλακα και του σώματος της τρίχας.

Φρούτα και Λαχανικά για αντιοξειδωτικά

Όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά, διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την αύξηση τρίχας, όπως π.χ. βιταμίνη C για τη σύνθεση του κολλαγόνου, που δίνει δομή στα μαλλιά.

Ολικής άλεσης για αδιάλυτες φυτικές ίνες

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως συνιστούν σημαντικές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών, που είναι ζωτικής σημασίας στην καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Επιπλέον, αποτελούν μια φυσική πηγή βιταμίνης Β6 και συχνά είναι εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, συστατικά σημαντικά για να εξασφαλιστεί καλή παροχή αίματος και οξυγόνου – και να θρέψει τον θύλακα και την τρίχα.

Γαλακτοκομικά για Βιταμίνη Α

Η τρίχα αποτελείται κυρίως από την πρωτεΐνη κερατίνη, οπότε επόμενο είναι η πρωτεΐνη του γάλακτος να βοηθά την ανάπτυξη αυτής. Οι περισσότερες μάρκες γάλακτος είναι επιπλέον εμπλουτισμένες με βιταμίνη Α, που βοηθά στην πρόληψη απώλειας της τρίχας, από ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Κρέας για ψευδάργυρο

Το άπαχο κρέας δεν είναι μόνο πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά περιέχει επίσης άφθονες ποσότητες των βιταμινών του Β-συμπλέγματος (π.χ. Β6 και Β12 και βιοτίνη). Το πιο σημαντικό είναι ότι παρέχει σίδηρο και ψευδάργυρο, που απαιτούνται για την πρόληψη της τριχόπτωσης από ελλείψεις σε αυτά τα ανόργανα στοιχεία.

Νερό

Η επαρκής κατανάλωση (μη καφεϊνούχων) υγρών βοηθά τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα και δυνατά.

 

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com

 

References
Hirsso P, Laakso M, Matilainen V, Hiltunen L, Rajala U, Jokelainen J, and S Keinänen-Kiukaanniemi. Association of insulin resistance linked diseases and hair loss in elderly men. Finnish population-based study. Cent Eur J Public Health. 2006; 14(2):78-81.
Nabaie L, Kavand S, Robati RM, Sarrafi-Rad N, Kavand S, Shahgholi L, and G Meshkat-Razavi. Androgenic alopecia and insulin resistance: are they really related? Clin Exp Dermatol. 2009; 34(6):694-7.