για τη sauce
1 κουταλιά σούπας μπαλσάμικο
1 κουταλιά σούπας κόκκινο κρασί
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλίτσα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Βήματα
Ετοιμάστε την σος κτυπώντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
Σ’ ένα μπολ βάλτε τα φύλλα σπανακιού, το κομμένο σέλερι και τις φέτες από τα ραπανάκια.
Ρίξτε την ½ σος και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε το σύνολο στην σαλατιέρα. Πασπαλίστε με το σουσάμι και ρίξτε την υπόλοιπη σάλτσα.
Tips: Εδώ θα πηγαίνανε πολύ ωραία και μερικές φρέσκιες φράουλες και λίγα κρουτόν (τηγανητά ψωμάκια) και το κατακαλόκαιρο μερικά μπαλάκια από πεπόνι.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ανά μερίδα
Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 180
Πρωτεΐνες (g): 2,7
Υδατάνθρακες (g): 4,9
Λίπη (g): 17,
εκ των οποίων
μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 11,2g
Φυτικές Ίνες (g): 2,5
Φολικό οξύ (μg): 112,5
Βιτ. C (mg): 15,7
Βιτ. A (μg): 1448,2
Βιτ. Ε (mg): 2,2
Ασβέστιο(mg): 126,1
Μαγνήσιο (mg): 66,4
Σίδηρος (mg): 2,5
Κάλιο(mg): 378,9
Το σχόλιο δια… της Τροφής
Θρεπτικότατο και ελαφρύ γεύμα. Το σουσάμι περιέχει στερόλες και λιγνάνες (ισχυρά αντιοξειδωτικές ουσίες), βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Το σπανάκι αποτελεί πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α και Κ, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο, βιταμίνη C και βιταμίνες Β. Η κατανάλωσή σουσαμιού και σπανακιού έχει συσχετιστεί με καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.