Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Συχνά σχετίζεται με σοβαρής μορφής ινσουλινοαντίσταση.
Πολύ σημαντικό είναι να μην μπερδεύουμε την ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών (ανατομική περιγραφή των ωοθηκών) με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που περιγράφει ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Όπως σε κάθε σύνδρομο, έτσι και στο συγκεκριμένο η διάγνωση βασίζεται σε κάποια κριτήρια. Για να πούμε λοιπόν, ότι μία γυναίκα έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, θα πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω τρία κριτήρια:
- χρόνιες ανωμαλίες του κύκλου (ολιγομηνόρροια, αραιομηνόρροια, αμηνόρροια)
- υπερανδρογοναιμία, είτε κλινικά είτε βιοχημικά
- πολυκυστικές ωοθήκες
Συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι αυτά που σχετίζονται με τις διαταραχές του κύκλου και τα αυξημένα ανδρογόνα. Κάποια συχνά συμπτώματα είναι τα εξής:
- Αυξημένη τριχοφυΐα
- Υπογονιμότητα
- Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο
- Διαβήτης
- Αποφρακτική υπνική άπνοια
- Μελανίζουσα ακάνθωση
- Υπέρταση
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, κυρίως με προσεκτική διατροφή και άσκηση, έτσι ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους, θεωρούνται η θεραπεία πρώτης γραμμής για τις γυναίκες με ΣΠΩ.
- Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά
- Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών και σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων
- Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε την κατανάλωση τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με τα αντίστοιχα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη καθώς φαίνεται ότι τα τελευταία βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Επιπλέον, φαίνεται ότι όταν αυτό συνδυάζεται με απώλεια βάρους σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, βελτιώνει την τακτικότητα των περιόδων.
- Σχετικά με την απώλεια βάρους, φαίνεται ότι ακόμα και μία μικρή απώλεια μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας. Στοχεύστε σε απώλεια 0,5-1 kg/εβδομάδα.
Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε ένα διατροφικό μοτίβο που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και ένας κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας συμβουλεύσει.
Πηγή: https://www.bda.uk.com/resource/polycystic-ovary-syndrome-pcos-diet.html
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc Κλινικής Διατροφής
Εξειδίκευση στη Διαχείριση του Στρες