Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα

300 γραμ φρέσκο τρυφερό σπανάκι

200 γραμ φρέσκα φύλλα ρόκας

300 γραμ φρέσκα αντίδια

1 λόλα ρόσα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο

2 κουτ σούπας άσπρες μεγάλες σταφίδες

2 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα κυβάκια

4 φέτες του τοστ

2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο

150 γραμ ξινομυζήθρα Κρήτης

Υλικά για το dressing

1 φλιτζ τσαγιού εκλεκτό ελαιόλαδο

1 κουτ γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κουτ γλυκού μέλι

2 κουτ σούπας καλό κρασόξυδο

Αλάτι, πιπέρι

 Βήματα

Πλένετε καλά τα πράσινα λαχανικά σας. Βγάζετε τα χοντρά κομμάτια και βάζετε τα τρυφερά φύλλα σε μια πραγματικά μεγάλη σαλατιέρα.

 Ρίχνετε από πάνω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ρίχνετε και τον ψιλοκομμένο μάραθο και ανακατεύετε καλά.

 Ετοιμάζετε τα κρουτόν. Αφαιρείτε από τις φέτες του τοστ την κόρα και τις κόβετε σε μικρούς κύβους.

 Λειώνετε 2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο σε ένα τηγανάκι , βάζετε μέσα τα κυβάκια του ψωμιού και τα ψήνετε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

 Ετοιμάζετε το dressing βάζοντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ του μίξερ και κάνοντας μια ομοιογενή σάλτσα.

 Αλατίζετε και πιπερώνετε ελαφρά τα πράσινα λαχανικά σας. Ανακατεύετε καλά τη σαλάτα. Σκορπάτε από πάνω τις σταφίδες, ρίχνετε τα κρουτόν και τα κυβάκια αχλαδιού, αναδεύετε λιγάκι τη σαλάτα να μπουν τα κρουτόν στο βάθος της σαλατιέρας.

Περιχύνετε με το dressing και στο κέντρο της σαλάτας βάζετε τη ξινομυζήθρα Κρήτης χωρισμένη σε μικρές κουταλιές. Φέρνετε τη σαλατιέρα στο τραπέζι και προτού σερβίρετε την ανακατεύετε καλά.

H σαλάτα έχει δημοσιευτεί στο μηνιαίο περιοδικό BBC OLIVE