Υλικά:

750 γραμ αλεύρι

200 γραμ βούτυρο

260 γραμ ζάχαρη άχνη

3 αβγά

100 γραμ φρέσκο γάλα

25 γραμ κονιάκ

2 κουτ γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

25 γραμ μαχλέπι καλά κοπανισμένο

1 πρέζα βανίλια

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

60 γραμ καρυδόψιχα

καθαρισμένα ρόδια για τη διακόσμηση

κερασάκια για τη διακόσμηση

 

Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ σας το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα κτυπάτε καλά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά.

Σε ένα μπολ κτυπάτε μαζί τα αβγά με το γάλα και το κονιάκ. Στη συνέχεια αδειάζετε το μείγμα των αβγών μέσα στο μίξερ που εξακολουθεί και κτυπάει το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη βανίλια. Αφήνετε το μίξερ να συνεχίσει να δουλεύει.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη καρυδόψιχα. Το ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Αδειάζετε το μείγμα αλευριού μέσα στο μίξερ και συνεχίζετε το κτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ.

Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40 εκ , ρίχνετε μέσα το μείγμα, το ισιώνετε καλά με μια σπάτουλα να απλωθεί παντού.

Ψήνετε τη πίτα στους 180ο για 45 λεπτά.

Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει, τη βγάζετε από το ταψί και τη πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Διακοσμείτε βάζοντας κερασάκια στο κέντρο της βασιλόπιτας. Γύρω-γύρω στη πιατέλα τοποθετείτε σπόρους ροδιού.

Η συνταγή της βασιλόπιτας έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό ELLE, στη στήλη ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ του Ηλία Μαμαλάκη, και έχει φωτογραφηθεί στο στούντιο του Αλέξη Σοφιανόπουλου(FOTO GRAFEI)