Υλικά για 4-5 άτομα
1 μεγάλο χταπόδι γύρω στο 1 κιλό
2 κουτ σούπας ξύδι
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
2 κουτ πικάντικη μουστάρδα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κοφτό κουτ σούπας ρίγανη ή θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε το χταπόδι από τα εντόσθια και το ράμφος του. Βάζετε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και 2 κουτ σούπας ξύδι και βράζετε το χταπόδι για 20 λεπτά. Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομματάκια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ταυτοχρόνως. Ρίχνετε τα κομματάκια χταποδιού και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού και ένα φλιτζ. τσαγιού νερό , μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι και βράζετε σε σιγανή φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι για ½ ώρα περίπου και μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Το σερβίρετε σε πιατέλα. Συνοδέψτε το με μια πράσινη ξυδάτη σαλάτα ή και ένα λευκό πιλάφι.
Το χταπόδι μαγειρεύεται με χίλιους δύο τρόπους. Μια από τις καλύτερες συνταγές του είναι μαζί με πικάντικη μουστάρδα. (Η συνταγή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “η σημερινή” της Κύπρου).