Η συχνή κατανάλωση φρούτων δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία, όπως δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσα περισσότερα φρούτα τρώει κανείς μέσα στη μέρα, τόσο πιο καλά νιώθει ψυχολογικά και νοητικά.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, με επικεφαλής τον δρα Σαβέριο Στράνγκις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 14.000 άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών (56% γυναίκες και 44% άνδρες), που χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ψυχικής υγείας: πολύ καλή (15%), μεσαία (70%) και άσχημη (15%).
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην ποσότητα φρούτων που περιέχονται στην, καθημερινή διατροφή και στο επίπεδο ψυχικής διάθεσης. Το 33,5% όσων ανήκαν στην κατηγορία της πολύ καλής ψυχικής υγείας, έτρωγαν τουλάχιστον πέντε μερίδες καθημερινά, το 31,4% τρεις έως τέσσερις, το 28,4% μία έως δύο και μόνο το 6,8% ούτε μία.
Ανάμεσα σε διάφορες καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές, μόνο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρέθηκε να έχει τόσο στενή σχέση με την ψυχική διάθεση και στα δύο φύλα. Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά φρούτα, νιώθουν γενικά πιο όμορφα με τον εαυτό τους και με τη ζωή, έχοντας μεγαλύτερη αισιοδοξία, αυτοεκτίμηση, κοινωνικότητα, αντοχή στις αντιξοότητες κ.α. Αντίθετα, η έλλειψη φρούτων στη διατροφή σχετίζεται με χειρότερη ψυχική διάθεση, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η καλή ψυχική υγεία βοηθά στη διατήρηση και της σωματικής υγείας, ενώ αντίθετα η κακή ψυχολογία «ανοίγει την πόρτα» σε διάφορες παθήσεις, σωματικές και ψυχικές.
Η έρευνα ακόμη έδειξε ότι το πολύ κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία σχετίζονται με κακή ψυχική διάθεση.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος