Πολλοί γονείς, καθοδηγούμενοι από την ανησυχία τους για την παχυσαρκία και τα διατροφικά προβλήματα, μετατρέπονται σε «αστυνόμους» που καταγράφουν κάθε μπουκιά. Αρνούνται όχι μόνο να βάλουν στο σπίτι σνακ που περιέχουν ζάχαρη, αλλά και να επιτρέψουν την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων στο σχολείο ή τα παιδικά πάρτι.
Οπωσδήποτε βέβαια, η ενασχόλησή με τη διατροφή των παιδιών τους είναι δικαιολογημένη. Τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται να διαβάζει κάποιος τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις για να το αντιληφθεί, αρκεί μια ματιά στα παιδιά του σχολείου. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και κατάθλιψη και μειωμένη αυτοεκτίμηση.
Όταν όμως οι γονείς παρεμβαίνουν… άκομψα στη σχέση του παιδιού με το φαγητό, προκύπτουν αχρείαστοι οικογενειακοί καβγάδες και μελλοντικά διατροφικά προβλήματα. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, εγκαθίσταται μια μάχη επιθυμιών στο σπίτι. Όσο περισσότερο γίνονται φορτικοί οι γονείς – προσπαθώντας να αποτρέψουν την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων – τόσο τα παιδιά δρουν αντίθετα. Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania έδειξε ότι όταν οι γονείς περιορίζουν υπερβολικά τα παιδιά τους, όσον αφορά τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν, αυξάνεται το βάρος των τελευταίων. Η έρευνα διήρκησε 10 χρόνια και μελετήθηκαν παιδιά από την ηλικία των 5 ετών. Μεγαλύτερη αύξηση βάρους παρατηρήθηκε σε κορίτσια, των οποίων οι γονείς ήταν πολύ αυστηροί με το φαγητό.
Ακόμα και όταν οι γονείς είναι… άγρυπνοι φύλακες για να αποτρέψουν την είσοδο junk food στο σπίτι, τα παιδιά μεγαλώνουν περιτριγυρισμένα από fast food και σνακ πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπος. Το να επιτρέπονται μόνο τα υγιεινά τρόφιμα, απλά πυροδοτεί την επιθυμία των παιδιών για το απαγορευμένο. Πολύ απλά θα φάνε fast food στο σπίτι ενός φίλου τους. Σκεφτείτε το και αλλιώς: το παιδί που θα βγάλει στο σχολείο καρότα ή φρούτα για κολατσιό, δεν θα γίνει… περίγελος από τα υπόλοιπα παιδιά;
Το ζήτημα λοιπόν είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των υγιεινών τροφίμων και του junk food. Δεν θα πρέπει να απαγορεύονται αυστηρά ανάλογα τρόφιμα, εκτός αν υπάρχουν αλλεργίες ή ιατρικά προβλήματα. Μπορείτε όμως να κάνετε τα εξής:
-
Αποφύγετε να ζητάτε από το παιδί να… καθαρίσει το πιάτο του, πριν φάει κάποιο επιδόρπιο. Αντίθετα, παρουσιάστε του όλο το γεύμα – μαζί με το επιδόρπιο – και αφήστε το παιδί να αποφασίσει τι και πόσο θα φάει.
-
Εκπαιδεύστε τα παιδιά στη διατροφή. Όσα περισσότερα γνωρίζουν τα παιδιά για το πώς το φαγητό μπορεί να ωφελήσει το σώμα τους, τόσο πιθανότερο είναι να καταναλώσουν υγιεινά τρόφιμα.
-
Γίνετε το παράδειγμα. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Όταν βλέπουν τη μητέρα ή τον πατέρα τους να… παλεύουν με το πρόχειρο φαγητό, θα αναπτύξουν και αυτά κακές συνήθειες. Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι, μεσημέρι και βράδυ, επικεντρωθείτε στο υγιεινό φαγητό και προσφέρετε μικρές ποσότητες από γλυκό ως επιδόρπιο.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος