Η δύσκολη καθημερινότητα μας στερεί πολλές φορές το κουράγιο, την αισιοδοξία και ίσως και τα κατάλληλα κίνητρα για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Είτε μιλάμε για το σώμα και την υγεία μας, είτε για την κοινωνική μας ζωή. Βοηθά σημαντικά οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να ενισχύσει τα κίνητρά μας, την αισιόδοξη προοπτική, αλλά και να μας ανακουφίσει από το άγχος.

Οι θετικές επιβεβαιώσεις (positive affirmations) είναι ένα εργαλείο για να αναπρογραμματιστεί το ασυνείδητο, από την αρνητική στη θετική σκέψη. Η ιδέα είναι να λάβει το ασυνείδητο θετικές δηλώσεις για το τι θα θέλαμε να δούμε να γίνεται, να τις επαναλάβουμε αρκετές φορές, ώστε τελικά να γίνουν μέρος του τρόπου σκέψης μας. Αυτό λειτουργεί παρόμοια με τις αρνητικές προβλέψεις, αλλά με τρόπο που τελικά να μας ωφελεί. Για να καταλήξετε στις δικές σας θετικές επιβεβαιώσεις, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες οδηγίες:

Σκεφτείτε τις προθέσεις σας: Σκεφτείτε τι προσπαθείτε να δημιουργήσετε στη ζωή σας. Αυτό σημαίνει, να αναλογιστείτε το τελικό προϊόν: τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες και τα γνωρίσματα που θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας να αναπτύσσει, προκειμένου να φτάσετε εκεί. Θα θέλατε να αισθάνεστε πιο ήρεμα; Θα θέλατε να έχετε πιο υγιεινές συνήθειες; Θα θέλατε να είστε πιο υποστηρικτική σαν φίλη; Καταγράψτε τι είναι σημαντικό για εσάς, για να φτάσετε στον πυρήνα του τι θέλετε να δημιουργήσετε στη ζωή σας. (Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να φανταστείτε ιδανικά τη ζωή σας, να προσποιηθείτε ότι μια καλή νεράιδα, σας έδωσε τρεις ευχές κ.α).

Δημιουργήστε τις δικές σας δηλώσεις: Μόλις πάρετε μια ιδέα των στόχων σας, προσπαθήστε να μεταφράσετε την ιδέα αυτή σε μερικές απλές προτάσεις, που να απεικονίζουν την πραγματικότητα που θέλετε να δημιουργήσετε. Αναφωνήστε αυτές τις δηλώσεις σαν να ήταν ήδη αλήθεια, όχι σαν να θέλατε να είναι αλήθεια. Για παράδειγμα, η επιβεβαίωση, «αισθάνομαι πιο ήρεμη κάθε μέρα”, είναι καλύτερη από ό, τι «θέλω να αισθάνομαι πιο ήρεμη”. Κι αυτό γίνεται επειδή προγραμματίζεται το υποσυνείδητο να πιστέψει αυτές τις δηλώσεις, κάτι που βοηθά στο να γίνουν πραγματικότητα. Μην προσπαθείτε να θέλετε κάτι, προσπαθήστε να συμβεί έτσι.

Σκεφτείτε θετικά: Όταν διατυπώνετε θετικές σκέψεις, να είστε σίγουρες ότι σκέπτεστε κάτι θετικό! Διατυπώστε ό,τι θέλετε να δείτε και να βιώσετε, όχι ό,τι δεν θέλετε.. Για παράδειγμα, αντί να λέτε, “δεν θέλω να αισθάνομαι άγχος”, ή ακόμη “έχω σταματήσει να αισθάνομαι άγχος”, χρησιμοποιήστε το “αισθάνομαι γαλήνια”. Μερικές φορές το μυαλό δεν καταγράφει τα αρνητικά, αλλά «ακούει» μόνο την έννοια του stress που προσπαθείτε να αποφύγετε.

Να είστε ρεαλίστριες: Το υποσυνείδητό σας μπορεί να επωφεληθεί από τις θετικές δηλώσεις, που επεκτείνουν την προοπτική σας. Ωστόσο, αν πιέσετε τα πράγματα πολύ, ο «εσωτερικός δικαστής» σας θα αναιρέσει αυτές τις διαβεβαιώσεις. Να είστε ρεαλίστρια, αλλά και αισιόδοξη, ώστε να λειτουργήσει υπέρ σας. Για παράδειγμα, η διαβεβαίωση «Κάθε μέρα, με κάθε τρόπο, βελτιώνομαι και είμαι πιο δυνατή» μπορεί να είναι υπερβολή και το υποσυνείδητό σας μπορεί να πει «διαφωνώ». Ωστόσο, το «μαθαίνω από τα λάθη μου» ή «είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω στη ζωή μου», μπορεί να είναι πιο «πραγματική» δήλωση για το υποσυνείδητο σας. Πειραματιστείτε για να δείτε τι σας μοιάζει πιο σωστό/ λογικό.

Επανάληψη: Ίσως ο πιο δημοφιλής τρόπος για να εκμεταλλευτείτε τη δύναμη μιας δήλωσης, είναι να την επαναλαμβάνετε σε τακτική βάση. Η νοητική επανάληψή της πολλές φορές το πρωί ή το βράδυ μπορεί να είναι αποτελεσματική. Η επανάληψή της δυνατά είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, επειδή έτσι μπορείτε να σας ακούσετε καλύτερα.

Post-It: Ένας διασκεδαστικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα χαρτάκια (post-it) σε διάφορα μέρη του σπίτι σας (ψυγείο, καθρέφτη μπάνιου, κ.α.) ώστε να δώσετε στον εαυτό σας θετικά μηνύματα. Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι αποτελεσματική από μόνη της ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες τεχνικές επιβεβαίωση ως ενισχυτής.

Μαγνητοφωνήστε… εαυτόν: Μαγνητοφωνήστε τον εαυτό σας, ενώ επαναλαμβάνετε θετικές επιβεβαιώσεις. Βάλτε το να παίξει την ώρα που οδηγείτε, διαβάζετε την εφημερίδα το πρωί, ή κάνετε άλλες δραστηριότητες. Μιλήστε με ήρεμη φωνή και βάλτε την αγαπημένη σας χαλαρωτική μουσική στο παρασκήνιο.

 

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com