Πολλές φορές οι ενήλικες θεωρούν ότι το στρες δεν είναι παιδική υπόθεση. Δυστυχώς όμως αφορά εξίσου και τα παιδιά όλων των ηλικιών καθώς δεν διαθέτουν την εμπειρία και τα γνωστικά εφόδια να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που ενώ για τους γονείς μπορεί να φαίνονται απλές για τα παιδιά μπορεί να φαντάζουν ανεξέλεγκτες.
Το πρώτο μέλημα των γονέων είναι να βρίσκονται κοντά στο παιδί και να αντιλαμβάνονται τα «σήματα κινδύνου» που μπορεί να στείλει. Τα παιδιά μικρής ηλικίας, που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει πλήρως δεξιότητες επικοινωνίας μπορεί να εκδηλώσει το στρες με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν των ενηλίκων. Πιο συγκεκριμένα συχνά εκδηλώνουν σωματικά συμπτώματα όπως συχνό συνάχι, πονοκεφάλους, πόνο στην κοιλιά , ακόμα και ναυτία. Επίσης, το υπερβολικό στρες μπορεί να ευθύνεται και για επεισόδια ενούρησης, ακόμα και για συχνές εκδηλώσεις κλάματος που φαινομενικά δείχνουν να συμβαίνουν χωρίς λόγο. Όσον αφορά την συμπεριφορά, ένα παιδί μπορεί να γίνει πολύ παθητικό ή υπερκινητικό, πολύ εσωστρεφές ή πολύ εκρηκτικό και επιθετικό. Πάντοτε βέβαια πρέπει να ελέγχεται και το ενδεχόμενο οργανικών ή ψυχικών διαταραχών.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν ένα παιδί που έχει στρες;
Αρχικά, οι γονείς θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την φυσική τάση των παιδιών προς μίμηση. Οι γονείς αποτελούν τα πρώτα και τα πιο σημαντικά πρότυπα για τα παιδιά και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται και αντιδρούν οι ίδιοι στο στρες σίγουρα θα επηρεάσει και την αντίδραση των παιδιών. Υπερβολικές αντιδράσεις αλλά και παθητικότητα απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις προκαλούν συνήθως σύγχυση στα παιδιά.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να τρέφονται σωστά και υγιεινά καθώς αυτό βοηθά το σώμα να αντιμετωπίζει καλύτερα τις σωματικές και ψυχικές δυσκολίες. Το ίδιο σημαντική είναι και η άσκηση και όχι η καθιστική ενασχόληση με Internet και με τηλεόραση καθώς και ο ελεύθερος χρόνος για χαλάρωση. Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να παίξουν ελεύθερα και όχι κάτω από πίεση. Όσον αφορά στην άσκηση θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του στρες λόγω των ορμονών που παράγονται. Καλό θα ήταν κυρίως όσον αφορά τα μικρά παιδιά οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο σε αυτά και να παίζουν μαζί τους δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες επικοινωνίας και κατανόησης των ανησυχιών του παιδιού.
Επίσης, οι σαφείς κανόνες ανακουφίζουν τα παιδιά και τους δεν τους δημιουργούν σύγχυση καθώς δεν έχουν ακόμη βρει τον ρόλο και την ταυτότητά τους και τα όρια τους είναι απαραίτητα.
Οι αγκαλιές τέλος και οποιαδήποτε εκδήλωση αγάπης είναι πολύ σημαντικά για την ανακούφιση ενός παιδιού το οποίο μπορεί να διακατέχεται από την αγωνία σχετικά με το αν είναι αγαπητό και αποδεκτό από τους γονείς του ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του είτε τις επιδόσεις του σε διάφορους τομείς. Είναι σημαντικό για ένα παιδί να έχει ακούσει από τους γονείς του ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και να του έχουν διηγηθεί παραδείγματα και από τη δική τους ζωή.
Αυτό που είναι το πιο βοηθητικό για ένα παιδί είναι να έχει γονείς που να είναι καλοί ακροατές. Ακούστε τα παιδιά σας χωρίς να είστε επικριτικοί. Δεν χρειάζεται πάντοτε να αγχώνεστε ότι πρέπει να δώσετε μια απάντηση σε ότι σας λένε τα παιδιά σας. Πολλές φορές έχουν την ανάγκη να μιλήσουν και μα γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιος εκεί για αυτά να τα ακούσει.
Ζαφειροπούλου Αγγελική Msc
Ψυχολόγος
www.therapy-center.gr