Ο Άμπι Νταμπίκα ήταν Ινδός. Ένας αληθινός τζέντλεμαν. Με το σαρίκι του, το περιποιημένο γενάκι του, το λάγνο βλέμμα του και την εγγλέζικη προφορά του. Τον είχαμε καμαρότο στο Whitespirit, ένα τάνκερ 120.000 μτ. Ποτέ δεν έτρωγε το φαί των υπολοίπων. Έπαιρνε λίγα πραγματάκια από την κουζίνα και μαγείρευε μόνος του στην καμπινούλα του, ανακατεύοντας τα υλικά με αρωματικές σκόνες και βότανα από την πατρίδα του. Όταν του ζητήσαμε να μας μαγειρέψει δεν αρνήθηκε, απλώς ρώτησε πότε. Ήταν υπέροχο το φαγητό του, φινετσάτο, ανεκτό στο κάψιμο και πολύ γευστικό. Είχε συνδυάσει τρεις διαφορετικές γεύσεις μαζί, ψάρι, πορτοκάλι, κάρυ.
Υλικά για 6 άτομα
6 φιλέτα φρέσκο τόνου 150 γραμμάρια το ένα
3-4 κουταλιές της σούπας σογιέλαιο
Χυμό από 4 μοσχολέμονα (lime)
3 κουταλιές κάρυ μέτριου καψίματος
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή φρέσκια κρέμα γάλακτος (αν θέλετε την παραλείπετε)
½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα μανιτάρια
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού cherry extra dry
3 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα βαθιά και κομμένα σε καρέ
Σ’ ένα βαθύ σκεύος σοτάρετε τα κρεμμύδια τα μανιτάρια και τις πιπεριές. Τα βγάζετε και τα κρατάτε ζεστά.
Εν τω μεταξύ έχετε μαρινάρει τα φιλέτα του τόνου στο χυμό των μοσχολέμονων για 1 ώρα. Το αλατίζετε και τα σοτάρετε στο ίδιο λάδι που κάνατε τα λαχανικά. Όταν τα δείτε να μισοψηθούν ρίχνετε πάλι τα λαχανικά και σβήνετε με το cherry. Ρίχνετε το κάρυ και κουνάτε την κατσαρόλα να πάει παντού. Τέλος προσθέτετε την κρέμα.
Σε κάθε πιάτο σερβίρετε λίγο καρέ πορτοκαλιού, ένα φιλέτο και σάλτσα από το τηγάνι πάνω στο ψάρι και τα πορτοκάλια. Ένα χιονάτο ρύζι δεν θα του πήγαινε καθόλου άσχημα.
Aπο το βιβλίο “MAΓΕΙΡΑΣ Η ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ”